Friday, September 29
Shadow

Hur Länge kan man Förvara Färska Räkor i Kylen?

Gillar du räkor? Om ja, har du säkert funderat på hur länge man kan förvara färska räkor i kylen.

Räkor är rika på proteiner och låg på kalorier – ett bra alternativ för oss alla som försöker äta hälsosamt och hålla sig i form. De är väldigt mångsidiga eftersom det finns många recept att laga dem, men räkor är också otroligt välsmakande, oavsett om du serverar dem varma eller kalla.

Räkor är dessutom lätta att tillaga och tar bara några minuter.

Samtidigt är räkor mycket benägna att ha bakterier även när de kokas. Som de flesta skaldjur måste räkor hanteras med försiktighet och beredas och lagras på ett korrekt och i rätt tid.

Om du inte följer reglerna riskerar du att utsätta dig själv eller dina nära och kära för allvarliga livsmedelsburna sjukdomar.

Med det sagt, hur länge håller färska räkor i kylskåp?

Hur länge håller kokta räkor i allmänhet?

Som med de flesta livsmedel kan du inte bestämma räkornas hållbarhet exakt utan att vara grundligt informerade om många viktiga faktorer, såsom försäljning före eller användning efter datum, hur de bereddes och hur snabbt och hur bra de lagrades.

Utan tvekan kommer räkor att vara längre om du lagrar dem omedelbart och ordentligt. Det bästa alternativet är att kyla dem så snart som möjligt.

1. Hur länge håller tillagade räkor vid rumstemperatur?

Om du inte planerar att äta dem på ungefär en timme är det inte bra att lämna tillagade räkor i ditt rum. Vid rumstemperatur kan de bara hålla i ett par timmar. Du bör inte äta räkor som har spenderat mer än två timmar utan kylskåp.

De officiella rekommendationerna är följande:

Tillagade räkor som utsätts för temperaturer över 4 grader kommer att ge efter för bakterietillväxten inom 2-3 timmar.
Tillagade räkor som utsätts för temperaturer så höga som 31 grader kan bara hålla i upp till en timme.

Du kan dra en slutsats själv: Kyl dina räkor så fort som möjligt för att minimera risken av matförgiftning.

2. Hur länge håller tillagade räkor i kylen?

Det bästa sättet att förvara tillagade räkor och förlänga hållbarheten är att kyla dem. Naturligtvis är det bäst att göra det så snart de är tillräckligt kalla för att förvaras säkert i kylen. Den maximala tiden du kan vänta innan kylning av kokta räkor är två timmar efter tillagningen. (om de inte utsattes för temperaturer så höga som 31 grader).

Om du lagrar räkor ordentligt kan de förvaras säkert i kylen i tre till fyra dagar. Först och främst måste du packa förpacka räkorna på rätt sätt. Det bästa sättet att göra det är att placera räkorna i en lufttät plastpåse. Som ett alternativ kan du använda en aluminiumfolie och slå in räkorna i den. En lufttät plastbehållare kommer också att göra jobbet, jag väljer faktiskt mest det här alternativet.

Rå fisk eller skaldjur som förvaras i kylen bör ätas på en till två dagar.

Du bör planera att laga och äta färsk fisk och skaldjur inom två dagar. Längre än så och kvaliteten börjar försämras och den kommer att utveckla den berättande, obehagliga ”fiskiga” lukten. Förvara den i den kallaste delen av kylskåpet.

[dfrcs name=”räkor” title=”Köp lämpliga räkbehållare”]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *