Friday, August 12
Shadow

Ischias från att Jobba på Restaurang – Tips & Behandling

Att jobba i kök kan vara ett slitande och krävande yrke. Det innebär att man står långa dagar utan att sitta ner och man kan behöva lyfta tunga saker i obekväma vinklar och ställningar. Det är därför inte helt ovanligt att både kockar, servitörer, servitriser och annan restaurangpersonal utvecklar ischias.

Så vad kan du göra för att lindra ischiassmärta när du står?

Investera i några väldämpade skor och rör dig regelbundet istället för att stå på en plats.

Om ditt jobb innebär att stå still på en plats, det vill säga, i receptionen eller i köket, fråga din arbetsgivare om vadderade mattor.

Stretcha så ofta som möjligt. Enkla stretchningar kan göras var som helst; om det görs regelbundet under dagen kommer det att lindra trycket på ischiasnerven

De flesta människor tar handlingen att gå för givet och inser inte att de kanske inte går korrekt.

Ischias uppstår på grund av att en orsaksfaktor, såsom ett ben, en disk eller en muskel i nedre delen av ryggen, träffar dina ischiasnervsrötter. När du går och står korrekt, riktar du dina ben på ett mer effektivt sätt, vilket skapar en bättre väg för ischiasnervens förlopp.

Gåmönster som kan påverka din ischiasnerv

Sättet du går och står på kan påverka din ischiasnerv från nedre delen av ryggen till foten. Felaktiga gångmönster kan orsaka felinställning, trötthet och/eller överdriven stress på vävnaderna i nedre delen av ryggen, vilket kan irritera eller komprimera dina ischiasnervrötter och orsaka ischias.

Följande gångmönster kan öka belastningen på lederna i din ryggrad, förändra din muskelaktivitet och/eller öka belastningen på dina leder och diskar, vilket kan påverka dina ischiasnervsrötter:

  • Gå genom att böja nedre delen av ryggen för mycket. En gångställning som innebär att du trycker på magen och ökar kurvan i nedre delen av ryggen kan göra att dina ryggradsleder blir överbelastade. Dessutom blir musklerna som arbetar för att stödja din ryggrad, som dina höft- och rumpmuskler, underaktiva och svaga, vilket i sin tur gör att dina lårmuskler blir överaktiva för att kompensera för stabilisering av ryggraden.
  • Går med hopkrupen rygg. Att böja övre delen av ryggen när du går (kyfotisk hållning) kan få bröstkorgen att luta framåt, vilket ökar stressen i mag- och kärnmusklerna.
  • Går med platt rygg. Att gå genom att minska den naturliga kurvan i din övre och nedre ryggrad ökar påfrestningarna på ryggkotorna i nedre delen av ryggen. Dina ländryggs-, höft-, rumpa- och lårmuskler kan bli trötta och/eller svaga.
  • Gå genom att luta fram bäckenet. Att gå genom att flytta övre delen av ryggen bakåt och bäckenet framåt ökar den naturliga kurvan för övre och nedre delen av ryggen. Denna hållning kan göra att dina nedre ryggmuskler blir spända och hyperaktiva, vilket leder till trötthet.

Att ofta gå med dessa hållningar kan göra dina ryggmuskler svaga och med tiden leda till problem med nedre delen av ryggen, och kan över tid orsaka ischias. Om du har ischias kan dessa gångmönster förvärra dina symtom genom att öka din irritation eller kompression av ischiasnerven.

Tips för att skydda din ischiasnerv när du går

För att förhindra ischias eller minska dina symtom när du går, var uppmärksam på din kroppsjustering, längden på ditt steg och din gånghastighet:

Håll ryggen i en neutral position med huvudet placerat på toppen av ryggraden och öronen ovanför axlarna.

Medan du tar ett steg, landa mellan mellanfoten och hälen, rulla sedan försiktigt upp på tårna och tryck av till nästa steg. Denna typ av inledande fotkontakt kommer naturligtvis att förkorta dina steg eftersom det är svårt att rulla foten när den är långt från kroppen.

Sakta ner tempot och ta kortare steg. Du bör bekvämt kunna föra en konversation medan du går.

Det är också viktigt att aktivt engagera dina magmuskler, andas rytmiskt och ta frekventa pauser (om du går långa sträckor) medan du går.

Om din ischias blossar upp eller förvärras när du går, kontrollera din hållning och sakta ner din gånghastighet. Om symtomen kvarstår, kontakta en läkare för en noggrann diagnostisk kontroll och behandlingsplan för din ischias.

Det är inte ovanligt att folk som jobbar inom krävande arbeten såsom restaurangbranschen utvecklar Ischias. Utvärdera din arbetssituation på restaurangen och se över hur du kan förändra ditt arbete, dina gåpositioner, och din hållning. Att stå still på fel sätt under en längre tid kan också skapa problem så se till att du varvar med att sitta på en bekväm stol och at du stretchar emellanåt. Det hjälper också att börja träna och stärka upp musklerna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *