Wednesday, November 17
Shadow

Järn i kosten: Varför mäns och kvinnors järnbehov är olika

När det gäller de flesta viktiga vitaminer och mineraler kräver mäns kroppar i allmänhet mer – men det är inte fallet med järn.

I många skeden av livet behöver kvinnor upp till dubbelt så mycket järn som män, varav det mesta beror på skillnader i vår reproduktionsförmåga.

För det första, fakta om järn

Järn är ett viktigt mineral som behövs för att hjälpa våra röda blodkroppar att transportera syre genom våra kroppar och är avgörande för vår fysiska och mentalt välbefinnande.

Medan våra kroppar kan lagra det, kan de inte göra det.

Detta betyder att vi behöver få i oss det mesta från vår mat och det finns två former av dietjärn – hemjärn och icke-hemjärn.

Hemjärn kommer från animaliska proteiner i vår kost och finns i kött, fågel, skaldjur och fisk, medan icke-hemjärn finns i växtbaserade livsmedel som spannmål, bönor, grönsaker, frukt, nötter och frön.

Varför våra järnbehov skiljer sig

Om du inte får i dig tillräckligt med järn i kosten kommer dina järndepåer gradvis att ta slut.

Järnbrist är den vanligaste näringsbristen i världen – i Australien har mer än en miljon människor brist på järn eller är anemiska.

I stort sett varje gång skede av sitt liv, förutom efter klimakteriet, behöver kvinnor mer järn än män eftersom de förlorar det genom menstruation, graviditet och amning.

Kvinnor och järn

När kvinnor får mens, förbrukas järn på grund av blodförlust.

Menstruerande kvinnor, i åldrarna 19 till 50 år, behöver cirka 18 mg järn om dagen, mer än dubbelt så mycket som den rekommenderade mängden för australiska män (8 mg).

Under graviditet, mineralet är också mycket viktigt eftersom det hjälper till att bilda moderkakan och stödjer fostrets tillväxt.

Outöver det hela tillförs järnet till en ny barnet behöver hålla i sex månader efter två rth, vilket är anledningen till att en kvinnas järnintag under graviditeten måste öka till hela 27 mg varje dag.

Männens järnbehov

Kvinnor och män metaboliserar järn i ungefär samma hastighet, men det är en vanlig missuppfattning att endast kvinnor kan ha järnbrist.

Experter vid Mayo Clinic säger att män som har en dåligt balanserad vegetarisk kost, som donerar blod ofta eller har inre blödningar kan vara i riskzonen.

Järn kan också försvinna från kroppen genom kraftig svettning, vilket innebär att sportiga män kan drabbas av lågt järnvärde som kan göra att de känner sig slöa och oförmögna att prestera på sitt bästa.

Öka din järntillförsel

Även om det kan vara svårt att höja ditt järnintag från enbart diet, kan kosttillskott hjälpa.

GO Healthys GO Iron 1-A-Day är lämplig för både kvinnor och män och innehåller den mycket biotillgängliga Ferrochel® järn för bättre absorption och är skonsamt på mag-tarmkanalen.

Till skillnad från andra produkter på marknaden är det osannolikt att det orsakar förstoppning, en vanlig biverkning som människor associerar med att ta järntillskott.

GO Iron 1-A-Day innehåller även vitamin C för att underlätta absorptionen och B-vitaminer för att stödja energiproduktion. Som en extra fördel är GO Iron 1-A-Day vegetariskt och veganvänligt.

Det här inlägget kommer till dig av GO Healthy GO Iron 1-A-Day.

Läs alltid etiketten. Använd endast enligt anvisningarna. Vitamintillskott bör inte ersätta en balanserad kost.

Om symtomen kvarstår, prata med din läkare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *