Thursday, November 18
Shadow

Resesjuka: Hur man minskar och förebygger åksjuka och illamående

Yrsel och illamående kan verkligen sätta en downer på en spännande semester. Men det finns några sätt att minimera ressjuka eller stoppa den i dess spår innan den slår till.

Tåg, flyg, buss eller båt – ressjuka kan drabba när som helst.

Yrsel och illamående som är en del av åksjukan kan tömma alla njutning av en resa.

Varför får vi resesjuka?

Resesjuka beror på en oöverensstämmelse mellan vad våra ögon “ser” och den information som vår hjärna får från balansmekanismen i den inre delen av vårt öra.

“Om du är på en båt kan dina ögon kanske fixa till något stadigt, men din kropp känner fortfarande av kontinuerliga rörelser, säger Dr Sonny Lau, medicinsk chef vid Travel Doctor i Melbourne. resesjuka.

“Barn mellan två och mitten av tonåren är mest mottagliga och kvinnor är mer mottagliga än män, särskilt om de är gravida.”

H för att förhindra resesjuka

Det finns några försiktighetsåtgärder du kan vidta för att försöka minska risken för att det ska hända i första hand.

 • Få en god natts sömn innan du reser, så att du inte börjar din resa med att känna dig sur.
 • Håll dig borta från alkohol innan du reser.
 • “Om du sitter på en buss eller i en bil, tittar på din mobiltelefon och börjar känna lätt illamående, sluta titta på din telefon och titta ut genom fönstret istället för att sluta må illa”, föreslår Dr Lau. “Titta inte på din mobiltelefon eller läs när du är i rörelse.”
 • Om du reser med båt eller flyg, välj ett stort plan eller kryssningsfartyg om möjligt. De kommer att vara stadigare än mindre alternativ.
 • “När de reser i en bil drabbas förare och passagerare i framsätet sällan av åksjuka, säger Dr Lau. “Försök att sitta framför en bil eller buss.”
 • Undvik fet, kryddig mat och stora måltider före och under resa. När du är på resande fot, ät lite och ofta.
 • Få gott om frisk luft.
 • Titta vart du ska och hitta ett fast föremål att fokusera på – som horisonten om du är på en båt och titta ut genom fönstret om du är i en bil, buss eller tåg.

 • För sent? Så här hanterar du resesjuka

  Om du börjar må dåligt när du är på resande fot finns det saker du kan göra för att minska effekterna.

  • Läkemedel kan lindra symtomen men fungerar mest effektivt om de tas innan du reser. Sonny rekommenderar receptfria tabletter. Din apotekspersonal kan diskutera alternativ.
  • En del forskning har visat att ingefära för vissa människor kan hjälpa till att minska illamående som orsakas av åksjuka. Ingefäratillskott kan hjälpa och bör tas före och under resan.

   Går någonstans? Här är vår go-to-guide för ditt första hjälpen-kit för resor och bästa tips om att resa med barn.

   Skrivet av Sarah Marinos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *