Friday, September 29
Shadow

Kan man Äta Äggskal?

I flera år har vi hört talas om hälsofördelarna med att äta ägg. Ägg är en billig, mångsidig proteinkälla som kan tillagas och konsumeras på en rad olika sätt.

Men hur är det med äggskalet? Studier tyder på att vi kan missa en värdefull kalkkälla när vi slänger äggskal.

Förutom de näringsmässiga fördelarna som äggskal ger finns en mängd olika användningsområden för dem, både i trädgården och runt hemmet. Så kan du äta ett äggskal? Det är en vanlig fråga om ägg. Här är de överraskande saker du bör veta om äggskalens näring.

Äggskal och kalcium

Det korta svaret på detta är “ja”. Äggskal är ätbara när de är ordentligt rengjorda och ordentligt förberedda. Den större frågan kan vara: “Varför skulle du vilja äta äggskal?”

För att svara på det måste vi titta på mängden kalcium som finns i ett äggskal, vilket ger en stor del av äggskalfördelarna. Ett genomsnittligt äggskal kan ge två gånger det dagliga rekommenderade tillskottet av kalcium för en vuxen, vilket gör det till en av de bästa kalciumrika livsmedel som finns.

Kalcium är en viktig mineral för tillväxt och utveckling av ben. Det hjälper också till att reglera hjärtrytmen, främja muskelfunktionen och kontrollera nivåerna av magnesium, fosfor och kalium i blodet. När vi tar hänsyn till förekomsten av kalciumbrist i den genomsnittliga kosten är äggskal helt klart en billig och lättillgänglig kalciumkälla.

Faktum är att vissa studier tyder på att kalcium som härrör från äggskal kan vara mer fördelaktigt än samma mängder som härrör från kalciumtillskott, eftersom kroppen bearbetar det livsmedelsbaserade äggskalskalciumet långsammare och därmed minskar riskerna med kalciumöverskott.

Äggskal skyddar tandemaljen

Äggskalpulver är också en nyckelkomponent för tandstudier med fokus på remineralisering av emaljen i tänderna. I forskning som blandades äggskalspulver i en glycerolösning eller metylcellulosagel och applicerades på tänder som hade kemiskt demineraliserats.

Resultaten visade en ökning av ny emalj till dessa skadade tänder. Denna studie fastställde också att i jämförelse med andra naturliga kalciumkällor innehöll äggskalspulver lägre nivåer av giftiga material, såsom bly, aluminium, kadmium och kvicksilver.

Dessutom kan äggskal användas vid produktion av Wollastonite, ett material som används vid syntes av bioaktiva material som tandrotproteser. Dessa fördelar kombinerar hjälper till att göra äggskalet till en av de bästa matvarorna för tänderna.

Äggskal har antiinflammatoriska effekter

Ytterskal i pulverform är inte de enda komponenterna i äggskal som visar sig ha användbara medicinska tillämpningar. En studie mätte effektiviteten av att använda äggskalsmembran som en alternativ behandling för gemensamma bindvävssjukdomar, såsom artrit, gikt och ryggsmärta.

Dessa tillstånd behandlas vanligtvis med smärtstillande medel eller antiinflammatoriska läkemedel, som har begränsad effektivitet och kan skapa hjärtrisker och gastrointestinala problem.

Är äggskal farligt? Ha i åtanke att eftersom äggskal är så vasst kan de skära insidan av halsen medan du äter dem igenom matröret. De skarpa kanterna på äggskalbitarna är problemet. Men de som äter dem brukar krossa dem och göra dem till pulver. Äggskal är bra för hälsa på ben och tänder.

Det kan minska risken för osteoporos

Osteoporos är ett hälsotillstånd som kännetecknas av benskörhet och en ökad risk för benfrakturer.

Ålderdom är en av de starkaste riskfaktorerna för osteoporos, men otillräckligt kalciumintag kan också bidra till benförlust och osteoporos över tiden.

Om din diet saknar kalcium, kan kosttillskott hjälpa dig att nå dina dagliga behov. Äggskalspulver är ett billigt alternativ.

En studie på postmenopausala kvinnor med osteoporos visade att intag av äggskalspulver, tillsammans med vitamin D3 och magnesium, stärkte deras ben betydligt genom att förbättra benmineraldensiteten.

Äggskalspulver kan till och med vara effektivare för att minska risken för osteoporos än renat kalciumkarbonat.

En studie på nederländska kvinnor efter klimakteriet fann att äggskalspulver förbättrade bentätheten i nacken jämfört med placebo. Däremot förbättrade inte renat kalciumkarbonat det avsevärt.

Att ta äggskalspulver kan förbättra benstyrkan hos personer med benskörhet. En studie indikerar att det kan vara mer effektivt än renat kalciumkarbonattillskott.

Äggskal membrantillskott kan gynna gemensam hälsa

Äggskalens membran ligger mellan äggskalet och äggvitan. Det syns lätt när du skalar ett kokt ägg.

Även om det tekniskt inte är en del av äggskalet, är det vanligtvis fäst vid det. När du gör äggskalspulver hemma behöver du inte ta bort membranet.

Äggskalsmembran består huvudsakligen av protein i form av kollagen. Den innehåller också små mängder kondroitinsulfat, glukosamin och andra näringsämnen.

Spårmängderna av dessa fördelaktiga föreningar i äggskalsmembran kommer sannolikt inte att ha några betydande effekter på din hälsa.

Vissa studier visar dock att regelbundet intag av äggskalsmembrantillskott kan gynna dina leder. Fler studier behövs för att bekräfta deras potentiella effektivitet.

Äggskalsmembranet skiljer äggskalet från äggvitan. Kosttillskott av äggskalsmembran ger näringsämnen som kan förbättra ledhälsan.

Risker med att äta äggskal

När det är berett korrekt anses äggskalspulver vara säkert. Det finns bara några saker du behöver tänka på.

Försök inte att svälja stora fragment av äggskal eftersom de kan skada halsen och matstrupen. Nästa kapitel ger dig några tips om hur man maler äggskal till pulver.

För det andra kan äggskal vara förorenat med bakterier, såsom Salmonella enteritidis. För att undvika risken för matförgiftning, se till att koka ägg innan du äter skalet.

Slutligen kan naturliga kalciumtillskott innehålla relativt stora mängder giftiga metaller, inklusive bly, aluminium, kadmium och kvicksilver.

Mängderna av dessa giftiga element i äggskal tenderar dock att vara lägre än i andra naturliga kalciumkällor, såsom ostronskal, och är i allmänhet inte ett problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *