Saturday, October 1
Shadow

Kan man Dricka Varmt Kranvatten?

Vid matlagning behöver du ibland varmvatten. Men kan du använda varmt kranvatten?

Du vill att vattnet ska bli varmt med minst energi, och därför kanske du tänker att du kan använda varmvatten från kranen.

Men du har säkert hört att du inte bör dricka varmt kranvatten. Det finns ett antal anledningar till detta. Gammaldags bly eller till och med kopparrör kan verkligen läcka ut bly till din varmvattenförsörjning, eftersom värme uppmuntrar föroreningar i metallen att lösa sig snabbare.

Att koka varmvattnet förvärrar situationen genom att koncentrera dem.

Du kanske tror att problemet skulle lösas genom installation av mer moderna rör i dina väggar. Men även om dessa nya rör har sina fördelar såsom att de är billigare än koppar, lätta att installera och tål korrosion – har moderna rör urlakningsproblem.

Forskare har funnit att vissa märken av moderna rör släpper ut kemikalier i varmt vatten, inklusive ETBE, ett ämne som ibland tillsätts till bensin. andra ger vatten en distinkt lukt eller smak av plast, vax eller aceton. Hur stort problem det är är fortfarande en fråga och en viss debatt: Statliga hälsostandarder finns inte för alla kemikalier i fråga, men några stater reglerar dem – så antagligen finns det åtminstone någon anledning till oro.

Gör värmen problemet värre? Svaret är att du inte bör koka inte med varmt kranvatten.

Vissa rörmärken läcker ut 100 gånger fler kemikalier när de utsätts för varmt vatten jämfört med samma märke som utsätts för kallt vatten. Varmvatten skulle mer sannolikt innehålla högre nivåer av ETBE och andra flyktiga kemikalier.

Vad som är värre är att vissa rör som exponerats för varmt vatten släppte också ut ämnen som mikroorganismer tycker är mycket goda, vilket ökar risken för bakterietillväxt och vissa urlakade kemikalier som kan reagera med klor för att bilda potentiellt cancerframkallande föreningar.

Att koka redan varmt kranvatten skulle spara lite energi jämfört med att börja med kallt vatten, men inte mycket.

Speciellt inte tillräckligt för att åsidosätta de kemiska bekymmerna. Det är bättre att göra några andra justeringar till din metod: Minska mängden vatten du värmer, börja med kallt vatten, överväga att förvärma vattnet i en vattenkokare och / eller stäng av spisen innan du har låtit koka för länge. Det, eller flytta ditt kök direkt över en naturlig varm källa. Nu lagar vi mat.

Det är en utbredd sed att kallt kranvatten används för att dricka och laga mat och varmt kranvatten för disken och personlig hygien. Men måste det vara så? Vad händer om du använder varmt vatten från kranen för att dricka eller laga mat för att spara lite tid? Har du någonsin undrat om det är dåligt att dricka varmt vatten från kranen? Om det är säkert att använda varmt kranvatten till te, kaffe, pasta eller ris?

Kan du göra te med varmt kranvatten?

Du bör inte använda varmt kranvatten för att göra te, kaffe, pasta, ris etc. Generellt sett ska du inte dricka eller använda varmt kranvatten för att laga mat eller dryck. Kranvatten, som behandlades ordentligt i vattenreningsverk kan bli förorenat i ett varmvattenförsörjningssystem. Detta kan hända av många anledningar. Några av dem listas nedan.

Här är några skäl till varför du inte ska dricka varmt vatten från kranen eller använda det för matlagning.

  • Det uppvärmda vattnet kan orsaka att rören släpper ut skadliga ämnen som bly och nickel.
  • Kallt vatten är fräschare. Varmt vatten stannar kvar i rörsystemet under en längre tid för att värmas upp. Längre stagnationstid i systemet kan orsaka högre bakterienivåer.
  • Varmvatten utsätts för fler föroreningskällor eftersom det passerar genom ytterligare tankar eller värmesystem.
  • Nivån av mikroorganismer är högre i varmvatten. I flera studier fann man att temperaturen verkar ha en viktig inverkan på bakteriell aktivitet och även korrosionshastighet i rören.

Spola kranen

För att vara säker på att du använder färskt kallt vatten, låt vattnet rinna i några sekunder tills det är kallt.

Hur man minskar exponeringen för bly i dricksvatten

Om du har rör som kan läcka bly eller andra skadliga ämnen till vattnet och du inte har använt kranen på mer än 6 timmar ska du alltid spola kranen innan du använder vattnet för att dricka eller laga mat. Genom att spola kranen med kallvatten i 15 – 30 sekunder.

Hur man kokar vatten snabbt

För att påskynda uppvärmningen av vatten, försök använda en bärbar en induktionskokare (om du inte redan har en induktionshäll. Det är det snabbaste sättet att koka vatten. Det är särskilt praktiskt när du lagar mat i stora krukor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *