Tuesday, March 2
Shadow

Kan man Äta Kött som Blivit Brunt?

Om du har noterat att ditt kött har blivit brunt eller grått undrar du säkert om det är säkert att ata.

Svaret på den frågan är att det beror på. Men chansen är stor att den är helt ätbart. Färskt nötkött är faktiskt lila i färg och den ljusröda färgen vi associerar med nötkött, är inte en indikator på färskhet. När köttets yta kommer i kontakt med syre blir det rött. Om köttet inte utsätts för syre ändras det till en gråbrun nyans. Men det betyder inte att den är dålig.

Därför paketerar de flesta livsmedelsbutiker kött i syregenomträngligt plastfolie så att syre kan komma i kontakt med köttet och bevara den röda färgen.

Varför blir kött grått?

Syre från luften reagerar med köttpigment för att bilda en ljusröd färg som vanligtvis ses på ytan av kött köpt i snabbköpet.”Det pigmentet kallas oxymyoglobin, ett ämne som finns i alla varmblodiga djur, och det förklarar varför utsidan av högen av köttig godhet är röd, med grått lurande under; det har bara inte utsatts för luft. Superfärskt kött kan faktiskt se lila ut.

Köttets inre kan vara gråbrunt på grund av syrebrist. Men om allt kött i förpackningen har blivit grått eller brunt kan det vara ett tecken på att det blivit dåligt.

Så sättet som du kan ta reda på om ditt kött fortfarande är färskt om det är brunt är att lukta på det. Om det luktar bra och känns bra är det fortfarande OK att äta. Menom det är grått eller brunt överallt och du inte ser naturliga muskelfärger, kan det vara dags att kasta det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *