Thursday, December 3
Shadow

Kan man Äta Omogna Bananer?

Bananer är världens mest populära frukt och även om dem normalt äts solgula kan dess färg variera från fasta och gröna till mjukare med massor av bruna fläckar. Det har talats om att en omogen banan erbjuder fler hälsofördelar, men vad är sanningen om detta påstående?

Det handlar egentligen inte om att omogna bananer är bättre och nyttigare för dig – gröna bananer erbjuder bara lite olika fördelar framför mogna, inklusive att ha högre resistent stärkelse.

Fakta om bananhälsa

En mediumstor banan innehåller 105 kalorier och 3,1 g fiber, 0,4 milligram vitamin B6, 32 milligram magnesium och 422 milligram kalium. Vitamin B6 behövs för att hjälpa din kropp att använda protein och göra röda blodkroppar.

Magnesium används till att upprätthålla hjärtrytmen och håller immunförsvaret och musklerna friska, medan kalium är avgörande för både nerv- och muskelceller.

Omogna eller åtminstone något mindre mjuka bananer kan vara ett bättre alternativ för personer med diabetes.

Om du gillar dina bananer omogna är en fördel med att äta dem på detta sätt dess innehåll. När de är omogna finns ett kolhydrat som, liksom fiber, inte kan brytas ned genom normal matsmältning. Istället passerar den i i tarmen, där den fungerar som en prebiotisk mat för tillväxten av nyttiga tarmbakterier.

Dessa fördelaktiga tarmbakterier fermenterar stärkelsen i tjocktarmen och producerar kortkedjiga fettsyror. De fördelaktiga SCFA kan spela en roll i förebyggandet av kroniska sjukdomar inklusive kolit och Crohns sjukdom.

En översyn tyder på att resistent stärkelse också har en sänkande effekt på totalt kolesterol och “dåligt” LDL-kolesterol, är goda nyheter för ett friskt hjärta. Pektin är en annan hälsosam typ av fiber som finns i både omogna och mogna bananer.

De har fördelar för ditt blodsocker

Att ha höga blodsockernivåer är ett stort hälsoproblem.

Om den lämnas obehandlad över tid kan det leda till typ 2-diabetes och öka risken för andra allvarliga hälsoproblem.

Både pektin och resistent stärkelse i gröna bananer kan hjälpa till att kontrollera blodsockret efter måltiderna.

Omogna, gröna bananer rankas också lågt på det glykemiska indexet, med ett värde på 30. Välmogna bananer har en poäng på cirka 60.

Det glykemiska indexet mäter hur snabbt livsmedel höjer blodsockernivån efter att ha ätit.

Skalan går från 0 till 100, och lägre värden är bra för blodsockerkontroll.

Pektin och resistent stärkelse i gröna bananer kan hjälpa till att kontrollera dina blodsockernivåer, särskilt efter måltider.

Är gröna bananer ohälsosamma på något sätt?

Gröna bananer anses allmänt vara nyttiga att äta.

Det har dock förekommit några online-rapporter om personer som upplever obehag efter att ha ätit dem.

Detta inkluderar matsmältningssymtom som uppblåsthet, gas och förstoppning.

Dessutom kanske du vill vara försiktig med gröna bananer om du är allergisk mot latex.

De innehåller proteiner som liknar de allergifrämjande proteinerna i latex, vilket kan orsaka reaktioner för personer med latexallergi. Detta tillstånd är känt som latexfrukt-syndromet.

Gröna bananer anses vara nyttiga, även om de kan orsaka matsmältningsproblem hos vissa människor. Personer med latexallergi kan också uppleva problem när de äter dem.

Hur grön måste bananen vara?

Gröna bananer kan ge ytterligare näringsämnen och fördelar som gula bananer inte gör.

De är rika på resistent stärkelse och pektin som fylls, förbättrar matsmältningshälsan och hjälper till att sänka blodsockernivån.

Men vissa tycker att gröna bananer har en bitter smak och dålig konsistens.

Intressant är att den resistenta stärkelsen och pektinet minskar gradvis när bananen mognar, så bananer som är gula med en grön ton bör fortfarande innehålla små mängder.

Av denna anledning behöver bananen inte vara helt grön för att du ska få åtminstone några av dessa fördelar.

Det handlar egentligen inte om att omogna bananer är bättre för dig – gröna bananer erbjuder bara lite olika fördelar än mogna, inklusive att ha högre resistent stärkelse. Välj vilken typ av bananfärg du tycker om, eftersom de alla är bra för dig.
Fakta om bananhälsa

Det totala kolhydratinnehållet förändras inte i bananer över tiden, men när de mognar ändras stärkelsen i dem till socker. Personer med diabetes kan oroa sig för att äta bananer, men de internationella tabellerna för glykemiskt index (GI) och glykemisk belastning.

Så, som svar på frågan, ja, du kan äta omogna bananer utan några som helst problem! I värsta fall kan du få lite ont i magen, men generellt är det nga som helst problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *