Tuesday, September 21
Shadow

Kan man Spara Risotto?

Om du har risotto över efter en god måltid funderar du säkert på om du kan spara risotto. Svaret på den frågan är ja.

Här är allt du behöver veta om risotto och hur du lagrar och sparar den.

Hur Risotto ska förvaras

Medan risotto verkligen är som bäst när den är färskt, om du har rester, kommer den att hålla sig i kylen? Risotton blir tjockare på grund av risets stärkelse, men du har alternativ när du behöver värma upp den igen.

Förvara den bara i en lufttät behållare så kommer den att hålla sig bra i upp till fem dagar. En varning är dock att om den innehåller kött är det bättre att hålla den i upp till bara tre dagar.

Undvik att frysa risotto: Det är faktiskt bäst att inte frysa risotto. Kokt ris kan bli sämre när det fryser, och risottostrukturen kan bli lite kornig. Det är bättre att du inte riskerar dessa förändringar och enkelt lagrar resterande risotto i kylen istället.

Hur man värmer upp Risotto

Lägg risotton i en stekpanna eller kastrull och tillsätt en lämplig mängd vatten. Rör om i några minuter tills riset värms upp. Om risotton fortfarande är ganska tjock kan du lägga till ett stänk eller ytterligare två buljong vid behov för att lossa upp den.

Uppvärmd risotto smakar inte exakt som den gjorde tidigare eftersom riset kommer att koka lite mer när det värms upp och blir mindre al dente, så att omvandla risotto till något helt nytt är en vinnande lösning. Lägg till några ägg i den kalla risotto, forma blandningen till bollar, belägg dem i brödsmulor och stek dem så får du ett vinnande mellanmål som kan konkurrera med originalet.

Kan du frysa risotto? Att göra risotto tar tid och ansträngning. Om du har gjort för mycket måste du förvara det i kylen, där det bara håller i några dagar.

Vad händer om du inte kommer att kunna äta det inom denna period? Eller om du vill ha din perfekta risotto till lunch på fredag ​​men kan göra den bara på lördag eller söndag?

Det är då du kanske funderar på om du kan frysa risotta.

Kan du frysa risotto?

Svaret på frågan är ja.

Men är den fortfarande ätbar efter avfrostning och uppvärmning? Det beror på både receptet och dina personliga preferenser.

När risotto svalnar innan den fryser förloras en del av vattenhalten på grund av ångning. Det är därför det hänger ihop och är torrt när du värmer upp den igen. Samma sak händer med kokt ris. Dessutom förlorar den ofta en del av sin krämighet också.

Gör det att den frysta och tinade risotto smakar mycket sämre än en färsk? Inte alls. Skillnaden är säker, men det är vanligtvis inte så stor skillnad. Plus, med lite extra arbete kan du åtgärda dessa problem.

Om du är villig att offra lite smak för möjligheten att frysa denna maträtt, nedan går vi igenom hur du fryser risotto.

Hur man fryser Risotto?

Ju tidigare du fryser risotto efter tillagning, desto bättre. Om du fryser den samma dag som den tillagas kan du säkert äta den inom 2 till 3 dagar efter upptining.

Processen med frysning är enkel.

Kyl ner det. Som med alla tillagade rätter, börja med att låta den svalna lite. Du kan lämna den på diskbänken eller förvara i skafferi. Om du har en stor stekpanna med risotto, häll den i ett skålar så att den tappar värmen snabbare. Se till att det blir ungefär rumstemperatur på mindre än två timmar.

Om du har mer än du behöver för en enda måltid, dela resterna i flera portioner. På så sätt kan du tina en när det behövs, och det kommer inte att finnas några rester efter.

Överför till frysbehållare eller påsar. Använd lufttäta behållare, men du kan använda återförslutningsbara påsar om du vill. Se bara till att de är täta. Annars kommer du att behöva avfrosta frysen och rensa röra, och det är aldrig kul. Alternativt placera påsen i en behållare och lämna dem där tills risotton har frusit fast. På så sätt behöver du bara tvätta lådan om saker går söderut.

Du kan spara risotto i frysen i ett par månader för bästa kvalitet. Att lämna den där längre är säkert ur ett livsmedelsäkert perspektiv, men den kommer att smaka så bra. Med det sagt, ju tidigare du äter det, desto bättre.

Hur tina upp Risotto?

När det gäller upptining av risotto finns det ett par alternativ:

I kylskåpet. För att tina upp risotton, lägg förpackningen i kylskåpet kvällen innan. Om du bestämmer dig för att äta risotto till middag innan du åker till jobbet på morgonen, tina den i ljummet vatten i kylen. Vattnet påskyndar processen lite.

I mikrovågsugnen. Om du behöver laga middag nu men glömmer att tina risotton är mikrovågsugn ett alternativ. Mikrovågsugn på avfrostningsinställningen i korta steg (30 sekunders toppar) och försök att bryta ner den från fryst till mindre bitar efter varje intervall. Häll också lite vatten ovanpå varje gång det börjar bli torrt.

På spisen. Allt du behöver för detta är en non-stick panna, lite vatten och tålamod. Tillsätt ett par matskedar vatten, ställ pannan på låg värme och tillsätt den frysta skålen. När det yttre skiktet har avfrostats, skrapa av det så att värmen kan tinas upp ytterligare. Fortsätt tills allt tinar upp. Var noga med att tina på det här sättet så att risotto inte bränns.
Observera att om du använde något annat alternativ än kylen, bör du värma upp och laga risotto omedelbart efter upptining.

Om det saknar den krämighet du letar efter, lägg till mer strimlad ost när du värmer upp igen. Det borde hjälpa strukturen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *