Saturday, June 15
Shadow

Därför är Kryddor Nyttiga För Dig

Det finns få saker i matvärlden som väcker så mycket åsikter som krydda.

Gillar du mild mat, eller extremt stark? Lyckligtvis för människor som älskar krydda är vetenskapen till din fördel. Kryddor som kanel, gurkmeja, vitlök, ingefära och kummin, liksom chili, gör inte enbart att maten smakar bra, men de har även många hälsofördelar.

Några av de tidigaste folkläkemedelna i ayurvedisk och traditionell kinesisk medicin involverade kryddor av ett eller annat slag.

Kryddor är kraftfulla läkemedel och fria från många av biverkningarna som gör receptbelagda läkemedel så farliga.

Dessa naturliga terapier har stora fördelar när de är koncentrerade i pillerform, men ännu bättre, vissa av dem fungerar faktiskt även i de små mängder du vanligtvis skulle strö på din mat. Utan att ens gå in i en hälsokostbutik, ta en titt på vad vanliga kryddor kan göra för dig:

Kryddig mat har livslängdsfördelar

Att äta kryddig mat ett par dagar i veckan – till och med bara en gång om dagen – sänker dödligheten med 14 procent enligt studier, bland annat från Harvard.

Kryddor kan hjälpa till att bekämpa cancerceller

Kapsaicin, en aktiv komponent av chilipeppar, har visat sig förstöra cancerceller. En UCLA-studie fann att kapsaicin hämmade tillväxten av prostatacancerceller hos möss medan de lämnade friska celler oskadda.

Kryddor hjälper till att döda bakterier

Kumin och gurkmeja har visat sig ha kraftfulla antioxidant- och antimikrobiella egenskaper. Detta betyder att de kan användas mot skadliga bakterier i kroppen.

Kryddig mat påskyndar din ämnesomsättning

Data från flera studier indikerar att vissa kryddor – såsom spiskummin, kanel, gurkmeja, paprika och chili – kan öka din metaboliska vilofrekvens och bromsa din aptit. En studie fann också att gurkmeja dämpade fettvävnadstillväxt hos möss.

Effekten är mild, så att lite kanel i en smoothie kommer antagligen inte att hjälpa till med viktminskning. Men om du har nått en platå i din viktminskningsresa, kan det vara rätt att pröva på att krydda den.

Kryddor bekämpar inflammation

Curcumin, en förening i gurkmeja, kan minska inflammation i kroppen . I ayurvedisk medicin har de antiinflammatoriska egenskaperna för ingefära och vitlök använts i århundraden för att behandla en rad tillstånd, som artrit, autoimmuna störningar och till och med huvudvärk och illamående.

Blodsockerkontroll

En snabb översikt över när du äter en mat som innehåller kolhydrater, använder din kropp dessa kolhydrater för bränsle, särskilt för dina muskler. Insulin är hormonet som öppnar dörren in i musklerna och låter kolhydraterna in. Hos en metabolisk frisk person kommer detta att resultera i ett förutsägbart mönster efter en kolhydratrik måltid: en tillfällig ökning av blodsockret och sedan en minskning, när allt socker lämnar blodet och går in i musklerna istället.

Hos diabetiker är å andra sidan blodsockret kroniskt högt, eftersom diabetiker antingen inte producerar tillräckligt med insulin (typ 1) eller att deras muskler inte får meddelandet från insulinsignaleringen (typ 2). Kroniskt högt blodsocker är dåliga nyheter: det sätter igång en ond cirkel av inflammatoriska reaktioner och hamnar ofta som fett (anledningen till att diabetes och fetma är nära besläktade).

För att sammanfatta mycket kort är kroniskt högt blodsocker ett allvarligt problem, och blodsockerkontroll är särskilt viktigt för diabetiker. Så hur kan kryddor hjälpa till med detta?

Först upp är kanel. Det är en härlig slump att kanel passar så perfekt med sötpotatis, för från ett hälsoperspektiv är det det perfekt att kanel passar så väl.

I en studie förbättrade 3 gram kanel varje dag i åtta veckor blodsockerkontrollen, lipidprofilen och BMI hos diabetespatienter. En annan studie fann viktiga fördelar för doser så låga som 1 gram dagligen.

Även friska människor kan dra nytta av detta. En studie matade patienter med rispudding och fann att pudding smaksatt med 3 g kanel hjälpte till att kontrollera insulinresponsen på den kolhydratrika måltiden (med andra ord, det hjälpte dem att metabolisera kolhydraterna bättre).

Förbättringar av blodfetter

Blodfetter (triglycerider och kolesterol) är ett diskussionsämne. Det finns inga verkliga bevis som bevisar att kolesterol i kosten ökar kolesterolet i blodet, men det betyder inte nödvändigtvis att kolesterolet i sig själv är ofarligt.

LDL-kolesterol: Detta är det “dåliga kolesterolet” som de flesta läkare är överens om att du bör minska (även om detta är mycket mer komplicerat än det låter).

HDL-kolesterol: Detta är det “bra kolesterolet” som de flesta läkare har bra med.

Triglycerider: det här är en annan typ av blodfett som är förknippad med hjärt-kärlsjukdomar – intressant nog är det bästa sättet att höja triglyceridnivån inte att äta fett utan snarare äta mycket raffinerade kolhydrater!

Många av samma kryddor som hjälper till att förbättra blodsockerkontrollen hjälper också till att förbättra blodfetterna (förmodligen för att insulin och blodsocker är mycket nära besläktade med hjärt-kärlshälsa). Flera av kanelstudierna noterade till exempel att kanel inte bara förbättrade försökspersonernas blodsockernivå, utan sänkte också deras LDL-kolesterol och ökade eller ändrade inte deras HDL-kolesterol. Detta innebär att individerna hade ett förbättrat förhållande mellan LDL och HDL, ett mönster förknippat med en lägre risk för hjärtsjukdom.

En annan studie specifikt på kolesterol fann att fenegräkspulver som användes som smakämne sänkte total kolesterol och LDL. Med tanke på att dåliga blodfettsprofiler är så nära förknippade med diabetes, och att båda är tecken på total inflammation, är det inte förvånande att samma antiinflammatoriska kryddor ger fördelar för båda.

En tredje fördelaktigt krydda för förbättring av blodfett är ingefära. I en studie hade patienter som fick 3 gram (knappt 2 teskedar) ingefära varje dag minskat triglycerider, totalt kolesterol och LDL-kolesterol jämfört med en placebogrupp.

Förbättra blodtrycket

Högt blodtryck är inte en följd av att man äter för mycket salt, men det betyder inte att det inte är en fråga att inte vara medveten om. Trots hur lite vi faktiskt vet om orsakerna till högt blodtryck, är det förmodligen säkert att sträva efter ett normalt blodtryck.

Otroligt nog kommer kanel att göra susen igen här: efter 2 gram kanel per dag i 12 veckor visade en grupp av diabetiker av typ 2 lägre blodtryck jämfört med kontrollerna.

Matbevarande

Kryddor fungerar inte bara som antioxidanter i människokroppen; de hjälper också till att förhindra näringsnedbrytningen av mat under lagring.

Även om Omega-3 är mycket bra för dig, är de fortfarande en typ av PUFA och därför är de benägna att oxidera och bli hårda. Kryddorna i denna studie hjälpte till att förhindra det, och höll fettet intakt och friskt snarare än oxiderat och inflammatoriskt.

Att förhindra oxidation av dessa ömtåliga fetter hjälper till att undvika skapandet av avancerade glycation-slutprodukter (AGE), som skapar oxidativ stress och påskyndar åldringsprocessen. Den bästa illustrationen av detta är ett test där forskare gav män med typ 2-diabetes en av två typer av hamburgare. Den första biffen kryddades endast med salt. Den andra hade salt och en kryddblandning innehållande kryddnejlikor, kanel, oregano, rosmarin, ingefära, svartpeppar, paprika och vitlökspulver.

Jämfört med kontrollgruppen hade gruppen som ätit de kryddade bifferna färre indikationer av oxidativ stress: antioxidanter i kryddorna skyddade fettet i hamburgaren både under tillagningen och under matsmältningen. De kryddade hamburgarna hjälpte också till att förbättra endotelets funktion, cellskiktet, och den inre ytan av blodkärlen. Nedsatt endotelfunktion är en viktig riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar, så detta representerar en betydande kardiovaskulär fördel.

Detta är en dramatisk illustration av hur kryddor kan hjälpa dig att göra din mat bättre för dig genom att minska dessa små problem som inte märks individuellt men som läggs upp över tid. Om du gillar att laga mat en gång i veckan och frysa resultaten för snabba och enkla middagar hela veckan är detta definitivt en fördel att vara uppmärksam på.

Förbättra din tarmflora

Det visar sig att vår tarmflora älskar kryddor lika mycket som vi gör, och de verkar vara särskilt förtjust i gurkmeja. Gurkmeja som oftast används i det indiska och sydostasiatiska köket är ett krydda som direkt kan kännas igen för sin ljusa gyllengul färg.

I denna studie åt patienter curry antingen med eller utan gurkmeja. Efter deras måltid testade forskarna försökspersonernas andetag för att se hur mycket väte som var i det. Gurkmeja-gruppen hade mer väte i lungorna, och kolhydraterna i måltiden verkade röra sig snabbare genom deras tarm. Dessa är båda tecken på ett hälsosamt svar från tarfloran.

En annan studie, som gav patienter 72-144 mg / dag (mindre än 1 tesked) gurkmeja under 8 veckor rapporterade att matsmältningssymptomen förbättrades signifikant i interventionsgruppen jämfört med en placebogrupp. Intressant nog mätte denna studie IBS-symtom, men hos personer utan diagnostiserade fall av IBS, vilket tyder på att gurkmeja är fördelaktigt även för personer utan allvarliga tidigare problem.

Förbättra smaken på hälsosam mat

Det här kan tyckas vara en självklarhet, men det är värt att nämna. Ett av de bästa sätten att hålla dig entusiastisk över att laga mat och experimentera i köket är att prova ny kryddor, och allt som håller dig borta från snabbmat räknas definitivt som en hälsofördel.

Förhindra och behandla illamående

Det är ibland förvånande hur ofta traditionella folkläkemedel verkligen visar sig vara användbara när vi börjar studera dem i ett labb. Ingefära har traditionellt ordinerats till gravida kvinnor som ett medel mot illamående för att hjälpa till att behandla morgonillamående. Och nu kan vi berätta från studier att det faktiskt fungerar. Förutom att det är billigare än receptbelagda läkemedel, har detta också säkerhetsfördelar: till skillnad från hårda läkemedel, så har ingefära ingen risk för födelsedefekter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *