Saturday, July 13
Shadow

Så Hittar du Bästa Restaurangerna Utomlands

Många av oss räknar med att hitta och njuta av utsökt mat som en av de viktigaste aspekterna av en semester och resa. För många är maten den viktigaste aspekten. När vi är hemma tenderar de allra flesta att inte äta ute så ofta. Många väljer att Handla mat online och laga mat hemma. Men när man är utomlands vill många gärna festa till och äta på restaurang.

Mat är det snabbaste sättet att komma åt hjärtat och kulturen i ett land; att förstå dess folk, seder, kultur och historia. Det kan dock vara utmanande och svårt att upptäcka äkta platser att äta och dricka i ett hav av turistfällor och mediokra restauranger, särskilt om du inte talar det lokala språket och köket skiljer sig mycket från vad du brukade hemma.

I det här inlägget delar vi några strategier och tips för att öka dina chanser att få fantastiska måltider under din resa, och tips för att hitta de bästa restaurangerna.

Gör research

Logga in på Instagram och Pinterest och sök efter den stad (eller städer) du kommer att besöka. Kolla in var lokalbefolkningen och turister har taggat sig själva och vad de äter och dricker för att få en inblick i typiska rätter och lokala specialiteter. Notera specifika rätter så att du kan känna igen namnen på menyn när du är där. Skriv anteckningar över restauranger, kaféer och barer som du vill besöka på Google Maps och ladda ner en offlineversion av kartan som du kan komma åt utan data eller WiFi.

Om du använder Google eller en annan sökmotor ska du vara så specifik som möjligt. Till exempel “Bästa hamburgaren i Las Vegas”, “Bästa sopppan i Teplice” eller “Bästa salladen i Athen”.

Faktum är att Google recensioner är ganska exakta och hjälpsamma eftersom dessa recensioner vanligtvis skrivs av lokalbefolkningen som rekommenderar platser i sina egna städer.

Personliga rekommendationer

Om du känner folk som reser mycket finns det en god chans att de kan rekommendera restauraner på dit framtida resemål.

Använd ditt nätverk av människor för att få tips! Fråga dina vänner och familj om de har varit i staden du besöker och om de har några förslag på restauranger.

När du har uttömt dina verkliga kontakter kan du kolla in Youtube! Det finns tusentals videor om att äta och dricka i varje stad runt om i världen.

När du anländer till din destination, fråga receptionen på ditt hotell / vandrarhem (eller din Airbnb-värd) vart de går till middag med sina vänner, inte bara dit turister brukar åka.

Översättning och språk

Översätt viktiga fraser som förklarar eventuella allergier eller matintolerans (med Google translate eller en ordbok). Du kanske till och med vill skapa några självförklarande bilder för att beteckna allergier.

Var äventyrlig

Prova mat du inte har tillgång till hemma eller som du aldrig har hört talas om förut.  Undivik snabbmatrestauranger och kedjor som du lika väl kan besöka hemma, såsom McDonalds eller Starbucks.

Prova istället något intressant och annorlunda när du är utomlands. Om du ser något aptitretande på menyn eller framför en annan restaurang i restaurangen, var inte rädd för att peka på den för servitrisen och beställ en själv. Om du känner dig väldigt modig väljer du något från menyn slumpmässigt och omfamnar osäkerheten om vad som kan placeras framför dig. Vem vet, det kan vara det läckraste du någonsin har smakat!

Om du inte har en allvarlig allergi eller intolerans, förvänta dig inte att små lokala restauranger ska tillgodose dina dietpreferenser. Du kan fråga vad maten innehåller men beställ inte något och be sedan att göra en hel del ändringar i den. Vissa länder är mer tillmötesgående än andra när det gäller att ändra rätter.

Vissa länder kan vara mycket oflexibla. Att be om en sidosallad istället för pommes frites är ett enkel byte, men att göra större modifieringar kan ses som förvirrande, irriterande och till och med oheligt beroende på vad du frågar.

Följ dina sinnen

I denna digitala tidsålder för smarta telefoner och selfie-pinnar, glömmer vi ibland att bara vandra, efter vår nyfikenhet och sinnen. Titta och lyssna efter grupper av lokalbefolkningen som står i kö utanför restauranger. Hitta källan till främmande dofter. Observera vad människor omkring dig äter och dricker.

Gör som lokalbefolkningen gör

Vissa kulturer åtnjuter långa, avslappnade luncher, medan andra väljer snabba och enkla luncher och utarbetade, avslappnade middagar. Om du imiterar dessa matvanor när du är utomlands kan det ge dig en intressant inblick i en annan kultur. Leta efter arbetare på deras lunchpaus, köa och beställ gatumat. De kan presentera din nya favoritlunchplats!

Istället för att sitta ner luncher och middagar, variera genom att besöka marknader och populära matbilar oc liknande. Du kan ha tur och hitta en närliggande bänk att sätta sig på eller så kan du behöva äta medan du går.

Identifiera vanliga varningstecken

Även de mest rutinerade resenärerna kan äta besvikande måltider. Det är ett faktum i livet. Men det finns några varningstecken du kan se efter för att styra dig bort från eventuellt dåliga restauranger. Du kan, till exempel, fundera en gång extra på restauranger som har generiska plaststolar och plastbord. Vidare har en del restauranger plastmodeller av hur deras mat ser ut på display utanför deras entré. Andra restauranger har även foton på sina rätter i menyn. Å ena sidan, när du inte pratar det lokala språket, kan du se ett fotografi av hur maten ser ut hjälpa dig att bestämma. Å andra sidan gör dessa bilder sällan måltiderna tilltalande och ger istället intrycket av en stillastående meny som sällan ändras eller uppdateras.

Om en restaurang har en meny som täcker tre eller fler matkulturer, var försiktig. Att behärska ett kök kan vara tillräckligt svårt men att påstå att man serverar mat från flera länder bör  få dig att ifrågasätta kvaliteten och äktheten hos nämnda rätter.

Undvik att äta bredvid de viktigaste turistattraktionerna i en stad, oavsett hur pittoreska och bekväma dessa anläggningar kan vara. Dessa tenderar ofta att vara de värsta turistfällorna med dyra priser och medioker mat. Vänd dig istället och gå tio minuter i motsatt riktning från sevärdheterna och börja sedan gå till sidogatorna för att leta efter restauranger som är mer prisvärda och autentiska.

TripAdvisor

TripAdvisor-användare granskar ett brett utbud av saker för turisten och gör det ganska ofta – så även den anonyma kedjerestaurangen längs vägen kan ha många recensioner.

Som med de flesta onlinebedömningar rekommenderar vi att du behandlar 5-stjärniga och 1-stjärniga domar med försiktighet, för att undvika restaurangägare och deras vänner att måla en alltför positiv bild, samt i den andra änden, vinklande kunder eller konkurrenter.  Men om du ser ett vanligt tema, som återkommande klagomål om tjänsten, snåla portionsstorlekar eller dolda avgifter på fakturan, finns det förmodligen ett verkligt problem där.

Men när det gäller stora siffror, både med utvalda anläggningar och kundernas åsikter, är TripAdvisor svårt att slå och kommer mestadels att ge dig tillförlitlig information om var det är värt att spendera dina pengar för att fylla magen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *