Sunday, May 26
Shadow

Kan man Äta Laxskinn med Fjäll?

Om du nyligen har köpt en laxbiff från affären och du gör dig redo att laga den, kanske du undrar varför skinnet och fjällen ofta finns kvar på fisken. Kan man äta dem också? De flesta tar bort skinnet innan de lagar mat och tar av vågen också, men varför?

Skinnet har samma näringsämnen och proteiner som huvudfisken, så det verkar slösaktigt att skära bort det om du inte måste. Många människor tycker om fiskskinnets konsistens, särskilt när det tillagas väl, så du kanske tittar på det och undrar om du kan äta laxskinn som fortfarande har fjäll på.

Kan man äta laxskinn med fjäll?

Ja, du kan äta laxskinn både med och utan fjäll. Många människor tycker att de behöver lära sig att laga det bra för att få ut det mesta av båda dessa saker, men det finns fördelar med att äta huden och fjällen, och naturligtvis är detta ett bra sätt att minska ditt matsvinn och maximera värdet av maten du lagar.

Vilka är fördelarna med att äta laxskinn och fjäll?

Det kanske inte förvånar dig att lära dig att laxskinn och fjäll innehåller mycket gott. Kollagen, till exempel, är en viktig komponent i fjällen, och detta är viktigt för sammansättningen av ben, vävnader, hud och senor. Genom att äta laxfjäll maximerar du ditt kollagenintag.

Laxskinnet är en utmärkt källa till omega-3, vilket är en av de viktigaste anledningarna till att många människor väljer att äta lax (och annan fisk) i första hand. Den innehåller också vitamin B och vitamin D, och några andra viktiga mineraler som är användbara för människor. Man tror att huden kan ha högre koncentrationer av omega-3 än någon annan del av fisken.

Många väljer att inte äta skinnet eftersom det är lätt att ta bort (och avkalkar fisken samtidigt), och för att det i vissa recept kan bli mjukt och oaptitligt. Om du ångar eller kokar din fisk kan du upptäcka att den blir blöt och gummiaktig. I dessa fall är det bäst att ta bort det.

Men om du ska steka eller steka fisken blir skalet krispigt och gott och kan infunderas med citron eller örter för att förhöja smaken. Det hjälper också till att hålla fisken fuktig och saftig och kan fånga godsaker i den som annars skulle kunna gå förlorad.

Vad kan göra laxfjällen oaptitlig?

Vågens struktur är det största problemet som många människor har med dem. De är torra och hårda och kan fastna i halsen. De gör en annars mjuk fisk knaprig, och inte nödvändigtvis på ett bra sätt.

Men många människor tycker om strukturen på skalorna, särskilt de små. Om du är van att äta dem kanske du knappt märker dem.

Recept som maximerar fiskens krispighet, som till exempel stekning, kan vara det bästa sättet att se till att laxfjäll är snyggt införlivade i rätten. Detta bör hjälpa till att blanda de två texturerna, snarare än att göra fisken mjuk och knaprig. När du bakar eller grillar lax kan fjällen hjälpa till att hålla fiskskinnet mört.

Du kan behöva prova några olika recept för att hitta ett sätt som du kan njuta av lax med fjäll på – och många människor tycker helt enkelt inte om det under några omständigheter. Kom ihåg att du alltid kan dra av skalet när fisken är tillagad om fjällen inte tilltalar dig, så oroa dig inte för att skapa avfall; din maträtt kommer fortfarande att vara ätbar.

Hur kan du ta bort laxfjäll och lämna huden?

Du kan ganska enkelt ta bort fjäll från lax, även om du inte har någon speciell utrustning; en kniv är allt du behöver.

Först och främst se till att fisken faktiskt har fjäll. De är blanka och hårda åsar, och du bör kunna se dem på ytan av huden. Hos lax med borttagna fjäll är det mer sannolikt att man kan se ett diamantmönster på skinnet, medan fjällen döljer detta hos annan lax.

När du har fastställt att det finns fjäll behöver du en kniv. Skrapa lätt med nageln över fisken för att ta reda på var kanten på fjällen är. I en riktning bör du känna hur de lyfter när du får nageln under kanterna.

Detta är vinkeln du vill ta bort dem från. Skjut in kanten på kniven under fjällen och ruva upp dem försiktigt tills du ser dem lossna. Det är lättast att göra detta över diskbänken. Det hjälper att rinna vatten över fisken medan du gör detta; detta kommer att tvätta bort fjällen och förhindra att de kommer över dig och din middag.

Fortsätt skrapa tills du lämnar ett slätt skinn och skölj sedan fisken och du kan tillaga den som vanligt.

Hur kan du ta bort både fjällen och huden?

Om du vill ta bort skalet och fjällen och bara äta det rosa köttet är det lätt också. Du kan skära bort skinnet med en vass kniv när fisken är rå, eller så kan du dra av skinnet väldigt lätt när fisken har tillagats.

Många tycker att det är lättare att ta bort skinnet från kokt lax. Allt du behöver göra är att reta spetsen på en kniv under ena hörnet och försiktigt dra tillbaka den från fisken. Det bör komma gratis mycket lätt, i en hel bit, och kan kasseras eller kokas till ett annat recept.

Att skära av den råa fisken kan vara svårare och kan kräva lite övning!

Du kan förvisso äta laxskinn med fjäll, men många människor som inte är vana vid fjällen tycker att de är utmanande i början.

Prova några olika recept för att hitta ett som tilltalar dig, och oroa dig inte om det tar ett tag för dig att vänja dig vid idén. Du kan alltid ta bort fjällen eller till och med både fjäll och skinn när du har tillagat laxen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *