Monday, February 6
Shadow

Medicinsk cannabis: Hur marijuana lindrade kronisk smärta av artrit

I 20 år led Warren Schell obeveklig smärta 24 timmar om dygnet. Sedan var det borta på nästan ett ögonblick.

Warren, en företagsledare tidigare artros och osteoporos vände upp och ner på hans liv, fick medicinsk marijuana i augusti förra året för kronisk smärta i rygg och nacke.

”Det var otroligt, jag kunde inte tro hur hastigt gav cannabis mig lättnad”, säger 70-åringen från Young i regionala NSW, där han bor med fru Jannine.

”I 20 år har jag levt med kronisk smärta 24/7, trots att mina läkare och kirurger försökte hela skalan av traditionell smärtlindring.

”Från den första dagen jag använde medicinsk cannabis, var den borta. Jag har till och med tagit upp min gitarr igen!”

Hur Warren hittade medicinsk cannabis

Warren säger han blev först medveten om marijuana när han var på semester i USA, där det är lagligt för medicinsk användning i 33 stater.

”När jag kom tillbaka frågade jag min husläkare om det var kommer att avkriminaliseras i Australien”, säger han. “Ett år senare sa han till mig att jag kanske har tur.”

Trebarnspappan träffade medicinsk chef Dr Sanjay Nijhawan på Cannabis Access Clinics, som inrättades för att hjälpa människor som kan ha nytta av medicinsk cannabis.

“Jag kunde se att ingenting hjälpte Warren”, minns Dr Nijhawan.

“Han sov inte; hans ben hade spasmer på natten; han hade mycket ont. På kort tid när han använde medicinsk cannabis var han en förändrad man.”

  • Ömma fläckar:
  • De bästa sätten att hantera kronisk smärta

Vad australiensiska lagar säger om medicinsk marijuana

Under 2016 ändras federala myndighetslagstiftning kan australiensiska patienter med ett giltigt recept inneha och använda medicinska cannabisprodukter.

Det används vanligtvis för personer med kroniska eller terminala sjukdomar som inte kan lindras med andra läkemedel, och finns som piller, olja, tinkturer eller nässpray.

Forskare studerar hur det kan användas för att behandla tillstånd som epilepsi, multipel skleros, typ 2-diabetes, schizofreni, inflammatorisk tarm sjukdom, vissa tumörer och drogberoende, såväl som biverkningar av kemoterapi.

Medicinell cannabis skiljer sig från fritidsmarijuana genom att den regleras för att inkludera en högre andel av cannabis idiol (CBD) till humörförändrande tetrahydrocannabinol (THC), vilket är den komponent som gör en person “hög”.

Försörjningen är hårt reglerad av Therapeutic Goods Administration och beslut om huruvida särskilda cannabisprodukter kan vara lämpliga för enskilda patienter görs från fall till fall.

Varför pågår debatten fortfarande om medicinsk cannabis

Förespråkare för läkemedlet säger att det är säkert och effektivt medan kritiker hävdar att det fortfarande finns begränsade bevis för att stödja dess användning under de flesta förhållanden.

Australian Medical Associations ordförande Dr Tony Bartone säger att AMA stöder korrekt genomförda och utvärderade kliniska prövningar av medicinsk cannabis för att testa bevis på dess fördelar vid behandling av en rad tillstånd.

”Det finns bevis för att det kan hjälpa till i vissa specialiserade neurologiska tillstånd, vid pediatrisk epilepsi, vid multipel skleros och det slöseri som följer med hiv och kemoterapi, men det är inte ett silverb ullet,” säger han.

”Det är ganska troligt att medicinsk cannabis kommer att ha en betydande men mycket liten roll att spela för att behandla svåra fall, men det kommer inte att vara en första- linjeterapi.”

  • Gå naturligt :
  • Smärtlindring som inte behöver recept

Medicinell marijuanamarknad förväntas växa

Dr Nijhawan säger att han behandlar patienter med en mängd olika tillstånd, inklusive neuralgi, spasmer, Tourettes syndrom, Parkinsons sjukdom, multipel skleros, ångest, sömnstörningar och illamående orsakat av kemoterapi.

”Jag är läkare och om det här inte fungerade så d gå ifrån det, säger han. “Men vi har haft fantastiska resultat och för människor som Warren har det varit livsförändrande.”

Tim Drury, chef för Southern Cannabis Holdings, som äger Cannabis Access Clinics, uppskattar att Den nya marknaden för medicinsk marijuana kommer så småningom att växa till cirka 500 000 personer, eller 2 procent av befolkningen.

”I Kalifornien, där det har varit lagligt sedan 1990-talet, har cirka 2 per procent av marknaden använder det för medicinska ändamål”, säger han.

  • Växtkraft:
  • Varför hampafrön är vår senaste superfood

Jannine och Warren Schell kan njuta av livet igen nu Warrens smärta är under kontroll.

Skrivet av Liz McGrath.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *