Friday, September 29
Shadow

Topp 10 cocktails som är perfekta för en kväll med vännerna

Det finns ingen trevlig kväll med vänner som inte blir ännu roligare om man väljer rätt dryckesval. Vare sig det handlar om ett gemensamt jobb, en kärlek till segling eller ett intresse för casino med låg insättning, kan ett glas cocktail göra det lättare att umgås med andra. Det här urvalet innehåller 10 av de bästa cocktails som passar perfekt in i formatet för en kväll med vänner.

1. Mojito

Mojito föddes på Kuba och var en gång Ernest Hemingways favoritdryck, men blev riktigt populär i början av 2000-talet och har inte gått ur tiden sedan dess. Detta kan vara receptet för en evig sommar: 50 ml vit rom, 10 myntablad, 80 g lime och 15 ml sockersirap samt 100 ml club soda eller Sprite (om du vill ha en starkare drink behöver du inte lägga till den sista ingrediensen). Perfekt för den varma årstiden, för sammankomster vid havet eller i din egen trädgård.

2. Den svenska highball 

En mycket imponerande cocktail med den klassiska skandinaviska romlikören Kronan (“Swedish Punch”) i spetsen. Det är “Swedish Punch” med sina toner av karamell, melass och en fyllig smak som gör cocktailen originell och minnesvärd. Swedish Highball är lätt att förbereda: fyll ett glas med isbitar, tillsätt lika delar Kronanlikör och mousserande vatten samt en droppe av en cocktailbitter, till exempel Angostura.

3. Sangria 

Kännare av alkoholhaltiga drycker tror att Sangria har en historia som går tillbaka till romartiden, men dess höga ålder gör den inte mindre uppfriskande. Ett klassiskt recept innehåller rött vin från Spanien, Cointreau, konjak, sockersirap, kolsyrat vatten och olika frukter – apelsin, äpple, citron, lime och druvor. Låt den färdiga cocktailen stå i kylskåpet i cirka två timmar innan den serveras.

4. Swedish Mule

Den svenska skiljer sig från de andra varianterna av cocktailen “Mules” genom att den innehåller sockersirap utöver vodka, ingefära och limejuice. För äkta Swedish Mule används endast Karlsson’s Gold, en svensk potatisvodka med sin karakteristiska, lätt söta smak. Ingefärad öl kan däremot mycket väl vara brittisk: prova Ginger Joe – den har en syrlig smak med inslag av apelsin.

5. Manhattan 

Alla som någonsin varit intresserade av cocktails verkar känna till det här receptet, men det skadar inte att påminna dig: vi behöver 50 ml valfri whisky, 20 ml valfri söt vermouth från Rosso-sortimentet och 1 ml Angostura cocktail bitter. Blanda alla ingredienser försiktigt med en cocktailsked och tillsätt is. Observera att den här cocktailen är en av de starkare.

6. Svensk isbjörn

Isbjörnen är alltid seriös, även när det gäller cocktails. I ett nötskal kan drycken beskrivas som “stark” och “catchy” – den är trots allt blå i färgen. Blue Curaçao-likör ger den en exotisk touch. Blanda 30 ml Blue Curaçao med 60 ml valfri vodka, tillsätt sedan en klick Sprite och en skvätt citronsaft.


7. En klassisk glögg 

Vem säger att glögg bara är gott till jul? Den här varianten av glögg lyser upp vilken dyster höst- eller vinterkväll som helst och gör dig genast på festligt humör. Häll en flaska vin och 60 ml vodka i en kastrull, tillsätt en tesked riven ingefärsrot, en kanelstång, två teskedar socker, 100 g sultanrötter och sex kryddnejlikaknoppar och värm cocktailen tills sockret smälter. Ta sedan av grytan från spisen, låt glöggen dra, sila och häll upp i glas.

8. Pepparmintcocktail

Det faktum att alkoholfria cocktails kan vara lika uppfriskande som drinkar med sprit är en påminnelse om hur lätta de kan vara. Förbered en citron, ett knippe färsk mynta, 50 g ingefärsrot och en gnutta honung. Häll kokande vatten över mynta, citron och ingefära i skivor och låt det svalna. När den har svalnat, tillsätt honung och häll upp i glas som är fyllda till en tredjedel med isbitar.

9. Svensk fisk

Den här vintercocktailen tar exakt 3 minuter att tillaga, men det har ingen inverkan på smaken. Häll upp 60 ml björnbärsnaps, 30 ml vodka med valfri frukt och en skvätt tranbärsjuice efter smak och drick långsamt “Swedish Fish” hela kvällen.

10. Irish Coffee

Vissa tror att det är kaffe och alkohol, andra tror att det är alkohol och kaffe, men i vilket fall som helst är det en oumbärlig cocktail om du behöver muntra upp dig. För att göra en drink behöver du 120 ml Americano, 45 ml irländsk whiskey och dubbel grädde vardera och en tesked sockersirap. Häll kaffet, sirapen och whiskyn i glaset, rör om ordentligt och tillsätt sedan den vispade grädden. Nu är det dags: cocktailen är klar.

Som du kan se är topp 10 cocktails som lätt kan göras hemma. Om du vill kan du experimentera med glasdekorationer och cocktailingredienser, men det viktigaste är att inte överdriva: en eller två drinkar per kväll räcker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *