Wednesday, March 22
Shadow

Vad gör en Cateringfirma? Allt du Bör Veta

Vad är en cateringfirma? Det verkar ganska enkelt och okomplicerat – catering är en kulinarisk kock och deras team som förbereder, lagar och serverar mat, eller hur? Det är sant, men det finns mer i det.

Ja, cateringtjänster koordinerar beredning, skapande, leverans och presentation av mat för kunder. Om du någonsin har deltagit i en bröllopsmottagning, en, en fest, eller annan tillställning som förberedde och presenterade mat är chansen stor att evenemanget använda cattering.

Ytterligare ansvar för ett cateringföretag såsom Catering I Göteborg inkluderar ofta uthyrning, uppsättning och städning av dekorationer, bord, stolar, musik och belysning (vi kommer att prata mer om dessa icke-matrelaterade ansvar längre fram).

Vad är event catering? Det finns tre huvudtyper av cateringfirmor:

  • Mobil/leverans cateringfirma
  • Hotell/restaurang Catering
  • Privata fullservice cateringföretag

Mobil/leverans Catering

Denna typ av catering kommer ofta i form av en foodtruck, matvagn eller leveranstjänst. Det kan till exempel inkludera specialbeställda måltider som levereras dagligen till en arbetsplats (eller så kan den lagas i det egna köket).

Detta alternativ är ofta billigare och mindre komplext. Processen beror mer eller mindre beroende på kundens behov och det innebär att man kommer överens om en förutbestämd meny och ordnar leverans av maten. Oftast krävs minimal personal, vilket också minskar kostnaderna.

Hotell/restaurang Catering

Rollen för den här typen av cateringtjänster är att fungera som mellanhänder mellan kökspersonal och kund vid planering av ett internt event. Deras ansvar inkluderar: menydesign & förberedelse, bordsuppsättning, bankettarrangemang, leverans av dekorationer, samt att ordna personal vid behov.

Privat fullservice catering

Alla privata event cateringföretag är självständigt ägda och drivna företag. Privata cateringfirman anlitas ofta för affärs- och personliga årsdagar, födelsedagsfester, bröllopsmottagningar, affärssemesterevenemang, såväl som många andra evenemang.

Typen av cateringservice är ofta ansvarig för alla aspekter av evenemangsplaneringen. Detta inkluderar oftast (men är inte begränsat till): menydesign och förberedelse, skapande och presentation av köket, uthyrning av tallrikar och serviser, och att ordna lämplig bemanning före evenemang, evenemang och städning.

Tillsammans med kunden skräddarsyr man ofta allt från menyer till budgetar, inredning till cocktaillistan och mycket mer.

Nu när du vet vad catering för speciella evenemang är, bör du också veta att en bra cateringfirma bör kunna anpassa sig snabbt, eftersom kundens behov förändras ständigt.

Under varje evenemang spelar ditt cateringteam en viktig roll i det sömlösa genomförandet av upplevelsen eftersom de också kan vara den primära städpersonalen.

Ett bra cateringteam kan hjälpa till att plocka upp alla smutsiga tallrikar, obevakade drycker, sopa upp krossat glas och till och med djupstäda lokalen i slutet av kvällen för att hjälpa dig att få tillbaka din deposition. Denna dedikation håller evenemanget säkert och ser perfekt ut hela tiden. Om allt går bra kommer du inte ens att vara medveten om allt bakom kulisserna som ett cateringteam och deras anställda lägger på ditt evenemang.

Catering bakom kulisserna

Så vad gör ett cateringföretag bakom kulisserna? Från det första kundmötet till den stora dagen innebär catering mycket planering, förberedelser, lagarbete, kreativitet och flexibilitet.

Från konceptet, till den sista matbiten arbetar ett cateringteam nära sin kund för att skräddarsy en förrättsmeny, barmeny, middagsmeny och eventuellt även dessert-, kaffe- och annat . Detta inkluderar att diskutera bemanning, schemaläggning, presentation, kontraktuella förväntningar på både bröllopsparet och cateringfirman och städning efter evenemanget.

Ett cateringföretag för evenemang kan också hjälpa kunden att planera platsen för ett evenemang beroende på omfattningen av deras tjänster. Detta inkluderar, men är inte begränsat till: bordsdukar, cocktail-/present-/tårtbord, stolar, porslin, barglas, rumsvärmare och så vidare.

Evenemangets dag — Innan gästerna anländer kommer cateringchefen och teamet att arbeta hårt för att ställa upp borden, stolarna, barerna och börja förbereda maten.

Efter evenemanget – cateringteamet kommer oftast att vara de som ansvarar för att kassera sopor, organisera uthyrning för hämtning och lämna platsen i stående ordning.

Skapa menyer

Cateringföretag måste förbereda matmenyer baserat på värdens val och budget och inkludera några populära föremål. En typisk meny består av aptitretare och förrätter följt av sallader, smörgåsar, distinkta delikatesser och alla varumärkeserbjudanden som pizzor, med mera. Menyn måste innehålla alla typer av livsmedel för veganer, icke-veganer, glutenfri och även icke-allergisk mat för barn.

Evenemangskoordinering

Vissa festvärdar kräver att cateringfirman levererar maten till den plats som eventet sker på. Det kräver en nära samordning mellan cateringfirman och värden eller evenemangsansvarig för att bestämma rätt tidpunkt för att servera mat mellan evenemangen utan att orsaka några störningar för gästerna eller inkräkta på de schemalagda programmen. Detta kan hända under bröllopsmottagningar när cateringpersonalen måste vara redo att slå på och stänga av tjänsterna beroende på vad som händer vid den speciella tiden.

Matlagning

När vi pratar om cateringservice och catering är det självklart att servering av mat är deras primära ansvar och de måste laga maten själva. Cateringföretag tar det fulla ansvaret för cateringbehoven. Majoriteten av cateringföretag lagar mat i sina egna byggnader men de kan även laga mat hos kunden, beroende på typ av evenemang.

För att servera nylagad mat bestående av aptitretande delikatesser skapar de då den kompletta infrastrukturen för att laga mat genom att bära med sig alla redskap, utrustning och tillbehör och råvaror som krävs för menyn.

Förutom att laga och servera läckra rätter måste cateringfirman upprätthålla god hygien, hälsa och sanitära behov för att uppfylla juridiska och etiska krav. De måste också korrekt uppskatta matmängden och se till att maten räcker till alla gäster.

Transportera mat

Catering på plats är utmanande eftersom det innebär att transportera mat effektivt till platsen för att slutföra projektet. Olika livsmedel kräver att olika typer av lagringsförhållanden upprätthålls under transport. Till exempel behöver sallader och kallskuret kylas, medan kött och pasta måste förbli varma.

Vissa saker kan förberedas tidigare och tas med till webbplatsen. Vissa andra kan kräva matlagning på plats medan vissa andra livsmedel som nötköttssmörgås tas med i halvfärdigt skick och sista handen ges på platsen.

Cateringföretag måste känna till korrekt förpackningsteknik för varorna och till och med använda rätt tillbehör och cateringtillbehör för att underlätta säker transport av matvarorna i befintligt skick.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *