Monday, May 10
Shadow

Varför Ska man Äta Blåbär?

De flesta älskar smaken av blåbär. Men många vet inte om hur bra blåbär faktiskt är, hur nyttigt det är, och vilka hälsofördelar detta bör har. Faktum är att blåbär är ett antioxidant bär som kan hjälpa ditt minne, minska inflammation och mycket mer. I denna artikel ska vi gå igenom de främsta anledningarna till att man ska äta blåbär, bortsett från att det just är väldigt gott.

Även genom ständigt föränderliga näringsvetenskap och trender som kommer och går, fortsätter blåbär att ses som ett riktigt hälsobär – och med goda skäl. Flera nya studier har kopplat blåbär till hälsosammare åldrande, bättre minne, minskad inflammation och mer. Fortsätt läsa för att lära dig mer om blåbär, varför de är så bra för dig och hur du kan njuta av dem i din kost.

Blåbär näriong

En portion blåbär ger:

  • 42 kalorier
  • 11 g kolhydrat
  • 2 g fiber
  • 1 g protein
  • 7 g socker
  • 4 mg kalcium
  • 57 mg kalium
  • 7 mg C-vitamin

Jämfört med många andra frukter innehåller blåbär mindre naturligt förekommande socker vilket är bra om du letar efter något mindre sött.

Något som kan vara intressant att veta är att vilda blåbär är mindre än odlade blåbär, men de innehåller normalt mer blåbärsmak och näring. Vilda blåbär har dubbelt så mycket antioxidant som vanliga blåbär.

Frysta blåbär är ett utmärkt alternativ när färska bär inte är i säsong. Frysta frukter och grönsaker plockas och fryses vid mognad, vilket också betyder toppnäring. Deras struktur förändras något när de tinas, men frysta bär är perfekta för smoothies, bakning och liknande. När du köper frysta, kontrollera ingredienserna för att se till att det inte är tillsatt socker. Frysta blåbär är fantastiska att ha till hands i frysen och är vanligtvis billigare än färska bär (speciellt när de inte är säsong).

Hälsosamt åldrande

En diet rik på frukt och grönsaker hjälper till att avvärja åldersrelaterad sjukdom och kognitiv nedgång, tillsammans med många andra kroniska sjukdomar. I synnerhet blåbär har rykte om att vara fyllt med antioxidanter jämfört med andra vanliga frukter. Antioxidanter är föreningar som skyddar mot oxidativa cellskador som naturligt uppstår med ålder, kronisk solexponering, miljögifter och stress.

Hjärthälsa

Blåbär är inte bara hjärnmat, som det visar sig. En studie studerade effekterna av att äta blåbär på hjärthälsa och hjärt-kärlsjukdom. På bara en månad skedde betydande förbättringar i blodpropp och blodkärlfunktion. Forskarna misstänker att antocyaniner, pigmenten som ger blåbär sin färg, interagerar med andra föreningar i bären för att ge dessa fördelar.

Minne

Oavsett om du är orolig för Alzheimers sjukdom eller demens, eller bara vill vara skarp, kan blåbär hjälpa dig. Flavonoider, inklusive antocyaniner i blåbär, skyddar och stärker förbindelserna mellan nervceller, vilket gör det lättare för dem att kommunicera.

I en nyligen genomförd studie hade äldre som dagligen fick antioxidantrika blåbär och druvtextrakt förbättrat minne och inlärningsförmåga efter sex månader.

Slutsats

Sammantaget har det mäktiga men lilla blåbäret ett antal stora hälsofördelar. Oavsett om du gillar dem färska, blandade i smoothies eller bakas i en fullkornsmuffin, finns det många anledningar att äta detta goda bär. Med sina potentiella fördelar för åldrande, minne och hjärthälsa fortsätter vi att tro på blåbärens kraft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *