Monday, May 10
Shadow

Varför Ska man Äta Broccoli?

Du har säkert hört om broccoli och att det ska vara så nyttigt ända sen du var liten.

Du kanske tvingades äta det som barn till och med. Kanske gillar du broccoli eller fullständigt hatar det då du har dåliga minnen från när du var mindre och var tvungen att äta det.

Oavsett vad är faktum att du bör äta broccoli ofta.Broccoli har länge betecknats som en av de hälsosammaste grönsakerna på jorden, och all den positiva publiciteten är även korrekt. Broccoli är en extremt näringstät supermat. Inuti den gröna utsidan hittar du massor av fibrer, vitamin C som hjälper till med järnabsorption, viktiga antioxidanter som hjälper till att bekämpa olika former av cancer, kalcium och så mycket mer. I denna artikel går vi genom de främsta anledningarna varför du bör äta broccoli.

Broccoli hjälper till med viktminskning

Broccoli är en av de allra bästa livsmedel du kan äta när du försöker tappa fett och gå ner i vikt. Den enklaste förklaringen har att göra med mängden löslig fiber som finns i en portion broccoli. Det höga fiberinnehållet i broccoli tar lång tid att smälta och hjälper dig att känna sig mätt längre. Broccoli är fullt med protein, vatten och fiber, och alla dessa saker hindrar dig från att äta för mycket. Ännu bättre, broccoli kan hjälpa till att öka din ämnesomsättning genom att öka kroppens förmåga att bränna fett med upp till 30%!

Den är full av egenskaper mot åldrande och immunförstärkare

Ett viktigt näringsämne som finns i broccoli är sulforaphane. Sulforaphane är en del av de fytokemiska, sjukdomsbekämpande föreningarna i växter som kallas isotiocyanater. Kort sagt, sulforafan har den unika kraften att förhindra att specifika enzymer aktiverar vissa cancerframkallande medel i kroppen, men samtidigt ökar produktionen av andra typer av enzymer som kan hjälpa till att rensa cancerframkallande ämnen innan de gör cellskador.

Hjälper till att minska inflammation

Broccoli är fylld med omega-3-fettsyror, vilket gör det till ett utmärkt sätt att få i dig de viktiga omega-3 utan fisk om du är vegan, och omega-3 är viktigt för att bekämpa inflammation.

Hög i folat

Vi bör alla bekanta oss med folat eftersom det har visat sig skydda oss från många former av cancer, inklusive kolon, bukspottkörteln, livmoderhalsen och magen.

Det innehåller mycket C-vitamin

Broccoli innehåller massor med C-vitamin. Dess potenta antioxidantegenskaper är viktiga för hudens hälsa. Din kropp använder vitamin C för att göra kollagen (ett av proteinerna som håller din hud mjuk och elastisk), vilket innebär att C-vitamin ger näring åt kollagenrik vävnad – inklusive din hud och hår. Dessutom, utöver fördelarna med din hud, kan en vitamin C-rik diet bidra till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom.

Och en rik källa till vitamin K

Broccoli, som de flesta bladgrönsaker, är också extremt hög i vitamin K. Detta näringsämne spelar en central roll i blodproppar. Det hjälper till att utlösa en kemisk reaktion (kallad “koagulationskaskad”) när dina vävnader skadas, så att din kropp kan stoppa blödningen och starta läkningsprocessen.

K-vitamin anses också vara viktigt för benhälsan, så det kan hjälpa till att hålla ditt skelett starkt. Att äta en kopp broccoli ger dig 93 mikrogram K-vitamin, eller mellan 75 och 100 procent av dina dagliga behov.

Det erbjuder fördelaktiga glukosinolater

Broccoli tillhör en familj av grönsaker som kallas korsblommiga grönsaker, som alla delar ett gemensamt näringsdrag: de innehåller mycket föreningar som kallas glukosinolater.

Glukosinolater är antioxidantföreningar som också kan ha anti-canceregenskaper, och en diet rik på korsblommiga grönsaker är kopplad till en lägre risk för flera cancerformer, inklusive äggstocks- och njurcancer. Livsmedel med glukosinolater kan också främja hjärthälsan, men det är ännu inte känt exakt hur väl de förhindrar hjärt-kärlsjukdom.

Benhälsa

Broccoli har en hög nivå av vitamin K och kalcium, som båda kan vara avgörande för hälsan hos våra ben.

Det kan hjälpa till att alkalisera kroppen

Broccoli, som en del andra grönsaker, hjälper till att hålla kroppen mindre sur. Vi vill alla hålla våra kroppars pH-nivåer stabila, och broccoli kan hjälpa till att göra just det.

Så hur äter du broccoli?

Rå broccoli är förmodligen bäst för att få alla näringsämnen, men för de som vill ha ett annat alternativ finns två bra sätt att äta broccoli:

Ångad

Att ånga broccoli är ett populärt sätt att tillaga den. Lägg en liten mängd vatten i botten av pannan och koka det, lägg till broccoli och täck den med ett lock. Efter ett antal minuter är det klart, och den är sprängfylld av näringsämnen.

Råa stjälkar

Ett sätt är att äta broccolistjälkarna råa. Om du skär av toppen (och sparar topparna för att ånga), kommer du att märka att insidan av stammen är mjuk, lite söt, krispig och mycket utsökt.

Njuter av broccoli dagligen

Oavsett hur mycket du älskar smaken av broccoli, kan det vara tråkigt att äta ångad broccoli dag efter dag. Blanda det genom att lägga till hackad broccoli i din morgonomelett, och läs om alla olika recept du kan göra med broccoli.

Använd broccoli stjälkar istället för basilika för att göra en pesto som du kan lägga till smörgåsar och omslag. Och blanda ihop dina matlagningsmetoder för att hålla broccoli intressant vid middagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *